Probeer de oefeningen zo uit te voeren dat u er geen pijn bij ervaart. Daarnaast is het belangrijk om een oefening regelmatig af te wisselen met een andere oefening of te onderbreken met rust. De oefeningen kunt u zowel in bed als op een vloermatje doen. Als u merkt dat de oefeningen soepeler verlopen herhaalt u de oefeningen nog een keer.

Oefening 1

Trek uw rechterbeen op en probeer uw onderbeen te pakken. Trek nu voorzichtig uw knie naar uw borst en probeer dit een moment vast te houden, daarna hetzelfde met het andere been. Doe deze oefening 10 keer links en tien keer rechts en probeer steeds verder op te rekken.

Oefening 2

Met een gestrekt been rondjes draaien, eerst met de klok mee en dan tegen de klok in, over het andere been. Probeer een zo groot mogelijke cirkel te maken. Daarna hetzelfde met uw andere been. Herhaal deze oefening 5 keer links en 5 keer rechts.

Oefening 3

Breng het gestrekte been zijwaarts zo ver mogelijk over het andere been. Probeer zover mogelijk te komen en te rekken. Daarna hetzelfde met uw andere been. Herhaal deze oefening 5 keer links en 5 keer rechts.

Oefening 4

Blijf op uw rug liggen, leg uw handen op de buik en trek de voeten naar u toe. Beweeg uw buik omhoog en maak een holle rug. Deze oefening kan in het begin lastig zijn. Herhaal deze oefening 5 keer.

Oefening 5

Ga op uw linkerzijde liggen en beweeg het rechter been enkele malen zo hoog mogelijk en probeer de hoogste stand een moment vast te houden. Ga nu op uw rechterzijde liggen en herhaal deze oefening met het linker been.

 

MET SOEPELE GEWRICHTEN BLIJFT U
ECHT GENIETEN VAN HET LEVEN

Bewegingsvrijheid betekent: overal gaan en staan waar u maar wilt. Het behoud van een goede conditie van uw gewrichten speelt daar een belangrijke rol bij. De gewrichten moeten immers soepel en sterk blijven om alles te kunnen doen wat u wilt. Of het nu gaat om ‘s morgens de trap aflopen of om een lange wandeling aan het strand.

U houdt uw gewrichten tot op hoge leeftijd soepel, en u kunt daarom actief blijven sporten, zo nu en dan gezellig met vrienden en familie uitstapjes blijven maken, en voor actieve vakanties blijven kiezen